Sisteme de cantarire

cantar

Cantarul

Cantarul este un sistem ce masoara masa unui obiect. Folosit inca din antichitate, cantarul a suferit mai multe transformari de-a lungul timpului, fiind folosite mai multe tehnici de cantarire si mai multe unitati de masura.

Tehnici de masurat masa

Masa poate fi masurata fie prin tehnica echilibrarii (un cantar ce functioneaza prin intermediul unui scripete, cantitatea din stanga va trebui sa aiba aceeasi masa cu cea din dreapta) fie printr-un cantar ce afiseaza masa, pe o scala, in functie de tensiunea dintr-un arc. In zilele noastre cele mai populare cantare sunt fie cele electronice fie cele bazate pe tensiunea arcului. Produsul asezat pe cantar exercita o anumita presiune pe arcul respectiv. Modificarea tensiunii din arc se reflecta prin afisajul cantarului, unde un indicator conectat la arc afiseaza masa deplasandu-se pe o scala.

Ce este masa?

Confundata deseori cu “greutatea” din cauza expresiei populare, masa este de fapt proprietate intrinseca a unui obiect. Greutatea in schimb este forta gravitationala ce actioneaza asupra unui obiect ce are o anumita masa. G=m * g, unde m- masa, G- greutatea, g- acceleratia gravitationala.

Tipuri de cantare

Cantarele au evoluat de-a lungul timpului iar acum sunt folosite in majoritatea industriilor sub diferite forme, marimi, capcacitati si tipuri de cantarire. Cantarele de mare precizie pot fi pe sisteme electronice sau hidraulice. Sunt folosite in: industria alimentara, non-alimentara (chimica, farmaceutica etc) dar si in alte ramuri . Un exemplu ar fi cantarele pentru camioane, gasite indeosebi in vami sau la intrarea in marele orase.

Sistemele de cantarit si ambalarea

In industria de ambalare, sistemele de cantarire sunt folosite pentru a introduce in fiecare pachet exact greutatea dorita din produsul respectiv.

Cantarirea produselor este realizata inainte de turnarea sau varsarea lor in ambalare. Sistemele de cantarire din zilele noastre sunt atat de exacte incat pot oferi o eroare de pana la +/- 2 grame, si printeaza in mod automat dupa cantarire o eticheta cu un cod ce contin informatii despre tipul produsului, greutatea , pret s.a.

Astfel de cantare inteligente pot fi vazute frecvent in supermarketuri si magazine. Dupa introducerea tipului de produs cantarit si cantarirea propriuzisa, acestea elibereaza etichete cu coduri de bare ce se lipesc pe pachet.

Masini de cantarit in Bucuresti, Romania

Pentru sfaturi asupra masinilor si sistemelor de cantarit, sau a liniilor de productie ce cantaresc apoi ambaleaza, nu ezitati sa ne contactati.

This entry was posted in articole and tagged , , , . Bookmark the permalink.