Revolutia industriala

Revoluția industrială s-a declanșat la sfârșitul secolului al XVIII-lea și în primele decenii ale secolului al XIX-lea mai întâi în Anglia, care a reușit să se mențină ca prima putere industrială a lumii până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În Franta, revoluția industrială a evoluat lent, începuturile ei datând din jurul anilor 1830. Cererea scăzută de produse industriale în condițiile unei populații predominant agrare a făcut că adevărata eră industrială să înceapă abia în 1890.

Industrializarea Germaniei a fost marcată de fărâmițarea sa politică, condițiile favorabile declanșării revoluției în acest domeniu fiind create prin anii 1840-1850. Dezvoltarea industrială a SUA a debutat la mijlocul secolului al XIX-lea prin aplicarea unei multitudini de invenții și inovații. Sosirea masivă de emigranți după 1865 a antrenat o puternică dezvoltare a economiei americane:astfel în jurul anului 1900 SUA au devenit prima țară industrială din lume.

Inventii moderne :

  • 1698 Denis Pepin a inventat cazanul cu aburi sub presiune
  • 1712 Thomas Newcomen a construit un motor cu aburi prevăzut cu piston și cilindru, însă în anul 1784 când James Watt inventează motorul cu aburi perfecționat se consideră că a început revoluția științifică.
  • Aceasta s-a manifestat cu precădere în domeniul textil, la început. Astfel John Kay inventează suveica zburătoare care permitea realizarea de țesături mult mai late decât până la acel moment. Apoi la 1765  James Hargreaves inventează mașina de tors și la 1789 Edmund Catwrigt războiul de țesut. În acest moment Anglia primește numele de “atelierul lumii”.

Aceste progrese au impulsionat fenomenul de “revoluție industrială”.

Revoluția industrială este procesul tehnic complex prin care munca manuală este înlocuită cu mașinismul. În acest proces muncitorului îi revenea rolul de supraveghere, reglare și alimentare a mașinii. Apariția revoluției industriale a avut ca efect creșterea producției, dezvoltarea orașelor și a științei.

Primul stat în care a avut loc revoluția industrială a fost Anglia.
Primul domeniu în care a fost utilizată mașina cu abur a fost industria textilă.

A doua revoluție industrială are loc la sfârșitul sec. al XIX-lea datorită descoperirii de noi surse de energie, fapt ce a permis dezvoltarea unor ramuri industriale precum industria electrotehnică, chimică, a automobilelor.

Sursa: ro.wikipedia.org

This entry was posted in articole and tagged , . Bookmark the permalink.