Poliuretan

Poliuretanul este compus printr-un lant de unitati organice de polimer combinate cu urethan. Poliuretanii sunt utilizati la fabricarea de scaune flexibile, spuma de mare rezistenta, panouri rigide de izolare, garnituri, jenti s.a.

Chimie

Poliuteranii sunt in clasa de compusi numita polimeri de reactie.O legatura poliuteran este produsa de reactia unui grup de izocianat -N = C= O cu un hidroxil de grup -OH. Poliuretane sunt produse prin reacţia poliadiţie unui polyisocyanate cu un polyalcohol (poliol), în prezenţa unui catalizator, şi a altor aditivi.

Fabricarea

Metodele de fabricare variaza de la produse mici si operatii minuscule la produse foarte mari. Principiul de fabricare este acelasi : se combina izocianat lichid si se amesteca rasina la un raport stoichiometric. Se omogenizeaza si se toarna lichidul pe o matrita sau pe o suprafata.

Expunerea la lumina

Expunerea la lumina vizibila poate afecta anumite proprietati fizice ale poliuteranului. Cresterea timpului de expunere sau a intensitatii luminoase in timpul depozitarii au alterat dimensiunile fizice ale unor folii de material,acestea ne-revenind la dimensiunile de dinaintea experimentului.

Poliuteranul este unul din materialele chimice folosite des in industria de astazi datorita calitatilor materiale oferite de acestea. Efectele sale nocive din punct de vedere eco sunt usor de controlat si, ca orice alt material plastic, poate fi reciclat.

This entry was posted in articole and tagged , , . Bookmark the permalink.