Masini de feliat paine

paine feliata

Istoric masini de feliat paine

Painea pre- feliata a fost folosita inca din anul 1928, fiind considerata una din marile “inventii” de uz casnic. Masina de feliat paine a aparut ca o necesita, datorita painii produse industrial, mai greu de taiat in gospodarii cu ajutorul cutitelor traditionale.

Prima masina manuala de feliat paine a fost inventata in 1928 (sursa: wikipedia.org) , si a fost imbunatatita in anii ce au urmat, introducandu-se si o metoda de a ambalat paine imediat ce este feliata.

Ca un efect al felierii painii, consumul de paine a crescut considerabil, fiind mai usor sa consumi o noua felie de paine, din moment ce este deja feliata. Principiul cresterii consumului este unul foarte simplist,dar care a functionat foarte bine. Atat de bine incat pe timpul razboiului, fabricarea painii feliate a fost interzisa, pentru a incerca sa se reduca consumul.

Modul de functionare al masinii de feliat paine

Masina de feliat preia painea de pe niste senile sau de pe o banda, o trece printr-un dispozitiv de feliere (care arata sensibil egal cu un “grilaj”, reprezentand alinierea mai multor “cutite”), apoi paine este preluata de catre un sistem care o ambaleaza. In cazul masinilor de feliat manuale, paine este presata manual de cutite, imediat dupa taiere este “varsata” intr-o punga care se sigileaza.

La masinile de ambalat paine mai evoluate se dispune si de un sistem pentru reglarea grosimii feliei de paine.

Tipuri de masini de feliat

Masinile de feliat paine automate. Folosite in special in medii industriale, au capacitatea de a felia si ambala painea cu o viteza foarte mare. Principiul de functionare este acelasi dar incarcarea painii, preluarea si ambalarea se fac automat.

Masinile de feliat paine manuale. Folosite in mici frabrici, acestea taie paine prin actionarea unei “manete”. Dupa trecerea prin grilaj, painea este imediat preluata de un sistem de sigilare, pentru a nu risca imprastierea feliilor.

Masinile de feliat pentru acasa. Aceste masini de feliat sunt de mici dimensiuni si au scopul singular de a felia paine, fara a tine cont de o viitoara ambalare.

Folia de ambalare pentru masinile de feliat paine

Folia de ambalare poate fi de mai multe tipuri si de mai multe gresimi. Categoriile principale ar fi delimitate de tipul ambalarii realizate : fie o simpla sigilare a painii fie termocontractia foliei pe paine (strangerea pachetului). Cea mai intalnita metoda de ambalare este sigilarea painii.

Tipurile de folie pentru ambalat paine

Dupa ce se realizeaza felierea cu succes a painii, si ambalarea ei in folie, se pune problema tipului de ambalat. Acesta trebuie sa fie cat mai atractiv si deseori, inspecial marile companii, folosesc ambalaje personalizate. In functie de tipul si grosimea ambalajului este stabilita si tehnica de ambalare ulterioara. Ambalarea se poate face prin “lipirea” foliei la un capat, sau prin aplicarea unei simple bucati de plastic subtire ce sigileaza pachetul.

Masini de feliat paine in Romania

In Romania, conceptul a fost preluat din strainatate, primele pachete cu paine feliata fiind intalnita in supermarketurile timpurii. Intre timp industria s-a dezvoltat iar acum chiar si brutariile mai mici, de cartier, detin o masina de feliat paine si un sistem de sigilat sau ambalat painea prin termocontractie.

Paine feliata si ambalata vine in ajutorul clientului, atat prin confortul oferit cat si prin prospetimea sporita si siguranta ca produsul este unul mai igienic, mai curat si mai sigur !

This entry was posted in articole and tagged , , , , . Bookmark the permalink.