Masini de dozat

seminte

Ce sunt masinile de dozat?

Masinile de dozat sunt acele dispozitive ce ambaleaza in pungi produse precum : orez, cafea, zahar, faina, diferite granule sau obiecte macinate. Fara ajutorul acesto masini de dozat, aceste produse nu ar putea fi ambalate.

Cum functioneaza masinile de dozat?

Masinile de dozat au un sistem ingenios.Produsul ce urmeaza a fi ambalat (orezul, zaharul, faina, cafeaua s.a.) este “turnat” intr-o “palnie”  aflata deasupra masinii de dozat. De acolo, incarcatura este preluata de utilaj si distribuita in pungi prin diferite metode in functie de tehnologia folosita si de model.

Detalii suplimentare despre masinile de dozat

Mai sus a fost prezentat principiul de baza al functionarii. Pentru o imagine detaliata este nevoie insa de mai multe detalii.
Ambalarea verticala si dozarea se impart in 3 mari categorii :

  • incarcarea produsului in masina de dozat : se poate face manual sau automat , cu ajutorul unui alt utilaj specializat care sa faca acest lucru. Masinile de dozat pot fi astfel integrate in linii mari, automate de productie, care sa incarce continuu utilajele de dozat. Astfel de linii de productie trebuiesc sincronizate.In cazul in care masina de dozat se opreste din conditii necunoscute, linia de ambalat trebuie la randul ei sa se opreasca.
  • ambalarea propriu-zisa :  tipul de ambalare dorit / tipul de dozare, ambalajul folosit : pungi de plastic, pungi de folie. In functie de optiunile clientului se pot folosi pungi personalizate pentru produs. Astfel aici intervine alta problema : procurarea acestor pungi personalizate de la o firma specializata. Pungile trebuie sa aiba o anumita dimensiuni si sa se potriveasca cu masina de dozat. De asemenea conteaza si materialul, deoarece pot fi pungi de plastic, pungi de folie, pungi de aluminiu etc. Pungile trebuie sa fie 100% compatibile cu masina de dozat.
  • metoda de dozare : in functie de tipul produsului si dorintele clientului, ambalarile pot diferi. Lipiturile foliei se pot face fie pe orizontala fie pe verticala. De asemenea, sisteme de dozat mai evoluate vin si cu dispozitive de cantarire a produselor inainte de dozare. Se regleaza cantitatea dorita prin dispozitivul electronic (computerul utilajului) iar masina de dozat controleaza automat cantitatea ce trebuie turnata in fiecare pachet.
  • terminarea ciclului de dozare : dupa ciclul de dozare este important ce se intampla exact cu produsele. Vor fi preluate de acolo de catre un angajat? vor continua sa mearga pe o linie automata de productie? In functie de aceste raspunsuri trebuie sa fie aleasa masina de dozat, astfel incat, in cazul liniilor mari de productie, aceasta sa se imbine perfect in intreg angrenajul. Desi la aproape toate masinile de dozat, iesirea pachetelor se face similar, pozitia pe unde acestea ies cand este finalizat ciclul de ambalare este foarte importanta. Ideal ar fi ca masina de dozat sa aiba un reglaj pe inaltime pentru produsele finalizate, pentru a putea fi mai usor integrata in diferite locuri de munca.

Concluzii finale asupra masinilor de dozat

In momentul achizitionarii unei masini de dozat, trebuie sa tinem cont de mai multi factori esentiali : produsul ce urmeaza a fi ambalat, cum este produsul incarcat/descarcat, ambalajul folosit, tipul ambalajului, tipul lipiturii s.a. Cel mai bine este sa consultati intotdeauna un specialist in domeniu,care va poate indruma corect, deoarece exista riscul ca dvs. sa ignorati aspecte evidente pentru cei experimentati.

Bisoti va poate oferi consultanta in domeniul masinilor de dozat !

This entry was posted in articole and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.