Istoria reciclarii

Reciclarea a fost o practica comuna oamenilor inca din cele mai vechi timpuri , fiind date istorice inca din anul 400 inainte de Hristos. In aceste timpuri cand resursele erau foarte limitate, gropile din gunoi din antichitate contin semnificativ mai putine resurse folositoare provenite din gospodarii.

In timpurile pre-industriale sunt dovezi ce arata ca in Europa erau colectate materiale de bronz in vederea topirii si re-utilizarii.In Marea Britanie, praful si cenusa de la foc erau colectate pentru crearea unor tipuri de caramizi. In 1813 Benjamin Law dezvolta o tehnica care combina fibrele din materialele utilizate cu lana noua.

In timpul celor 2 razboaie mondiale,cand resursele erau extrem de limitate pentru toata lumea, majoritatea tarilor au dus campanii de reciclare a resurselor. Guvernele faceau apel la cetateni sa doneze orice materiale fieroase pentru a sprijini tara lor in razboi. In timpul primului razboi mondial, in SUA erau numeroase persoane care umblau din casa in casa in cautare de materiale ce pot fi reciclate. In 1939  Marea Britanie a lansat programul de reciclare a hartiei care avea ca scop de asemenea sprijinirea,prin resurse, a fortelor militare.

Dupa razboaie, urmatoarea perioada in care reciclarea a primit o atentie sporita a fost in anii 70 cand, datorita cresterii costurilor energiei. Astfel industria si-a intors privirea catre aluminiu, care pentru productie consuma doar 5% din energia de productie a hartiei sau a sticlei.

De atunci, guvernele au inceput sa sprijine sau chiar sa oblige la reciclare. In Japonia a fost lansata cea mai ampla campanie de reciclare si educare a populatiei spre reciclare, nu prin amenzi sau constrangeri, ci prin campanii publicitare de informare.

Prin proiecte de lege poate fi impusa reciclarea obligatorie catre companii si fabrici . Reciclarea materialelor din gospodarii se face prin pubelele organizate pe tipuri de deseuri : metal, hartie, plastic si menajere. De asemenea deseurile pot fi duse la centre de reciclare prezente in marile orase. S-au lansat si campanii care sa incurajeze cetatenii sa recicleze, cum ar fi :

  • returnarea unei sume de bani in schimbul sticlelor de plastic.
  • oferirea unei reduceri la un produs nou in schimbul celui vechi.
  • recompense in bani per kg de material reciclat

Energia economisita de reciclare variaza de la un tip de material la altul. Astfel la aluminiu se economiseste o energie de 95% pe cand,la alte materiale energia economisita poate fi si 0%. Costurile de reciclare depind de tehnica de reciclare folosita, in unele cazuri materialele reciclate au costuri de comercializare mai mari decat cele noi.

Una peste asta reciclarea, ca si alte procese ale societatii, este utila atat timp cat este realizata corect, calculat si constant. Numeroase rapoarte neoficiale arata ca 30-40% din deseurile colectate catre reciclare sunt de fapt aruncate la groapa de gunoi laolalte cu celelalte gunoaie.

 

This entry was posted in articole and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.